DE CE ECHILIBRARE?
Echilibrarea hidraulica a sistemelor de incalzire si racire duce la inlaturarea urmatoarelor probleme:
-in unele camere nu se ajunge niciodata la temperatura dorita sau nu pot fi suficient racite. Aceasta problema apare mai ales in cazul in care exista interferente cu alte surse de caldura.
-in momentul trecerii de la temperaturi scazute la procesul de incalzire, parti ale sistemului se incalzesc mai greu
-fluctuatii ale temperaturii in camere datorate perioadei prea lungi de incalzire
-consum ridicat de energie chiar daca este instalat si un termostat de ambient adecvat parametrilor instalatiei
DISTRIBUTIA DEBITULUI
Principala cauza a acestor probleme este inconstanta debitului in diferite parti ale circuitului.
In acest caz, problema poate fi rezolvata prin instalarea valvei de echilibrare si reglare, a regulatorului de presiune diferentiala sau a regulatorului de debit in tevile corespondente.
Valori necorespunzatoare ale debitului in diferite parti ale sistemului duc la o marire a consumului de energie. Pe de o parte, ar trebui o pompa de capacitate mai mare care sa asigure alimentarea corecta a fiecarui consumator si, pe de alta parte, consumatorii care pe traseu aveau un debit favorabil vor fi acum supraalimentati.
Acestea vor avea drept efect o crestere a temperaturii in camere sau, in cazul sistemelor de racire, o temperatura prea scazuta. La depasirea cu 1˚C a valorii nominale a temperaturii medii dintr-o cladire, avem o crestere a consumului energetic de 6-10%.
La sistemele de racire, scaderea temperaturii cu 1˚C va duce la o crestere a consumului energetic de aproximativ 15%.
La instalatiile fara echilibrare hidraulica trebuie tinut cont de perioada indelungata la care se va ajunge la temperatura dorita, fiind necesara pornirea lor mai devreme.
EVITAREA ZGOMOTELOR
In cazul instalatiilor cu doua cai, trebuie luate in consideratie nu numai problemele de design, ci si perioadele in care debitul e mai scazut. Presiunea diferentiala trebuie limitata la o valoare apropiata unui prag de 200 mbar. Daca nu se depașește aceasta valoare, robinetul termostatat al radiatorului nu va produce nici un zgomot suparator.
Aceasta problema este rezolvata de la inceput daca in circuitele de tevi corespondente se instaleaza un regulator de presiune diferentiala.
SFATUL INSTALATORULUI:
Încălzește uniform locuința prin echilibrarea hidraulică a caloriferelor